<h1>Hoe gaat Google AdWords met zijn tijd mee?</h1>

Online marketing Articles

Google AdWords is voor veel ondernemers al jaren een effectief marketingplatform. Google is niet alleen dé website waarop internetgebruikers wereldwijd zoeken naar informatie, maar houdt ook veel gegevens bij over het gedrag van deze gebruikers. Binnen AdWords heb je toegang tot deze gegevens, waardoor een marketingcampagne precies afgestemd kan worden op de wensen van de ondernemer. Zo weet je beter dan bij veel traditionele marketingtechnieken wie jouw advertentie onder ogen krijgt. Google is continu bezig is met innovaties om AdWords beter te maken en mee te laten gaan met zijn tijd. Innovaties die het makkelijker maken om je nog directer te richten tot potentiële klanten. Hieronder zal ik enkele belangrijke nieuwe functionaliteiten van het afgelopen jaar doornemen.

<h2>Eindelijk: een call-only optie</h2>

Begin 2015 kwam er binnen AdWords een optie bij waar internetmarketeers lang op zaten te wachten: een zogenaamde 'call-only campaign'. Voorheen was het zo dat de advertenties op AdWords verwezen naar een specifieke webpagina. Dit is niet gek, want de meeste internetgebruikers zijn ook op zoek naar een webpagina. Met de razendsnelle opkomst van mobiel internet is hier echter verandering in gekomen: veel mensen zoeken op hun mobiel online naar een nummer, dat ze dan meteen bellen. Als je bijvoorbeeld zoekt naar een taxibedrijf wil je meestal niet eerst uren rondneuzen om de diensten met elkaar te vergelijken, maar wil je gewoon snel een nummer om een taxi te vinden. Met de call-only optie is dit nu mogelijk: bovenaan Google verschijnt dan een advertentie met de focus op een telefoonnummer. Het is uiteraard mogelijk hier een tekst met een call-to-action (oproep tot handelen) aan toe te voegen om de aandacht van internetgebruikers te trekken. Zo is het voor ondernemers die het liefst meteen gebeld worden mogelijk geworden om je AdWords-campagne nóg specifieker te maken en zo alleen geld te besteden aan advertenties die resulteren in meer omzet.

<h2>AdWords altijd binnen handbereik</h2>

Eind januari 2016 kwam er een iOS-app uit voor Google AdWords, zodat het nu mogelijk is het verloop van je campagne overal op de voet te volgen. Zeker als je je bevindt in een trendgevoelige markt en een groot budget hebt (en dus veel te verliezen hebt bij een inefficiënte campagne) is het van belang om je campagne snel te kunnen aanpassen. Het is mogelijk om notificaties in te stellen, zodat bij plotselinge veranderingen de campagne snel aangepast kan worden. Ook dit kan natuurlijk meteen via de app. Om minder ervaren gebruikers op weg te helpen geeft de app suggesties over de campagne, die voor veel gebruikers accuraat genoeg zijn. Dit is een goede stap om AdWords toegankelijker te maken voor gebruikers die er normaal maar eens in de zoveel tijd op zouden kijken. Ervaren en intensieve gebruikers worden zo in staat gesteld nóg dichter op hun campagnes te zitten en snel te reageren op de laatste trends.

<h2>Google versus malware</h2>

Een maand later kwam Google met het nieuws van een nieuw beschermingssysteem tegen frauduleus gebruik van AdWords. De meeste mensen hebben wel eens gehoord van malware en het is duidelijk dat niemand zulke schadelijke programma's op zijn of haar computer wil. Maar wat doet zo een programma nu eigenlijk? Er zitten programma's tussen die vanaf vele computers webpagina's bezoeken en het met deze onnatuurlijke bezoekersaantallen doen voorkomen dat een reclamecampagne veel succes heeft. Volgens Google zelf zijn er 500.000 computers geïnfecteerd met een van deze malwareprogramma's. De klanten van frauduleuze advertentiebedrijfjes worden er zo ingeluisd. Het lijkt alsof hun AdWords campagne succes heeft, maar veel zullen ze er niet door verkopen: bots hebben natuurlijk niets te besteden.

Dergelijke praktijken zetten het hele advertentiesysteem onder druk. Als niemand meer kan vertrouwen op de gegevens van AdWords en iedere bezoeker fictief kan zijn, dan wordt een advertentiecampagne op AdWords een riskante investering. Het is dan ook niet gek dat Google alles op alles zet om bots te onderscheiden van de échte bezoekers. Hoewel dit niet gemakkelijk is (bots kunnen net als wij scrollen en klikken), zegt Google nu een manier te hebben gevonden - die niet afhankelijk is van het type malware - om dit onderscheid te maken. Zelfs als de strategie van een bepaald programma verandert, is Google nog in staat dit programma er uit te pikken. Hoewel dit niet altijd zal lukken en de makers van de malware op hun beurt wel weer iets zullen vinden om Google om de tuin te leiden, is dit erg goed nieuws. Zo weet je tenminste dat wanneer je voor een 'click' betaalt je ook écht een bezoeker hebt. Daar is het je immers om te doen.

<h2>De toekomst van AdWords: waar gaat het heen?</h2>

Veel van de veranderingen binnen AdWords vinden iedere dag plaats, zonder dat wij hier iets van weten. Hoewel Google+ geen onverdeeld succes was, krijgt Google steeds meer mee van je sociale leven en kan zo een uitgebreid profiel opstellen. In de toekomst zullen de advertenties door al deze kennis nog persoonlijker en interactiever zijn. Zozeer zelfs dat ze vaak niet eens meer als een advertentie gezien zullen worden, maar veeleer een tip van een kennis of een herinnering aan iets wat je al wilde kopen. Hoe dit precies gebeuren gaat weten alleen de techneuten van Google, maar dat het gaat gebeuren staat buiten kijf. Voor dat zover is, kunnen we wel weer even vooruit met bovenstaande veranderingen, die misschien minder fundamenteel zijn, maar wel handig en zelfs noodzakelijk voor een goed marketingplatform.

Als je op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws over Google AdWords, kun je hun eigen informatieve blog volgen. Ben je een beginner en wil je weten hoe je met een klein budget aan de slag kan? Lees dan eens een van de artikelen op het Nederlandstalige Frankwatching.

Delen

25 februari 2016

Het internet net even wat mooier maken

Hallo daar, leuk dat je mijn stek op het web bezoekt. Ik stel me even voor: Raoul, webdesigner van beroep, fotograaf-hobbyist, vader van 3 prachtige kinderen, geïnteresseerd in natuur, reizen, fotografie en web-techniek. Vanuit mijn achtergrond en hobbies vind ik het interessant om te schrijven over websites en alles dat daarmee te maken heeft: online marketing, social media, fotomarketing, contentmarketing, programmeren, etc. Mijn hart ligt met name bij de ontwerpkant van websites. Ik denk dat het uiterlijk van een website een onderschat aspect is. Het oog wil uiteindelijk ook wat. Ik hoop dat je tussen de artikelen en artikeltjes iets van je gading vindt.